Държавно лично и отборно първенство по Силов Трибой 2013 г., Първи Кръг


На 23-ти и 24-ти Март 2013г. се проведе Първи кръг от Държавния Личен и Отборен Шампионат по Силов Трибой, в Горна Оряховица. Състезанието се състоя в два дни, като в първия от тях сили премериха жените, както и мъжете във всички категории до 83кг. Напълно разбираемо посещаемостта рязко се повиши за последните категории през втория ден, и по-специално за колосалните щанги на Ивайло Христов, с които той постави три републикански рекорда в категория до 120кг (за тях след малко). Както е по правилник освен за Общ трибой, класиране и медали имаше за всяко едно от движенията по отделно, както и за абсолютен шампион (най-силен участник измежду всички категории по системата на Уилкс).

 

За съжаление традицията повелява броя на състезателките да е много нисък и тази година за съжаление, I-вият кръг от Държавното първенство не беше изключение. Тук овациите обра Ивелина Кирилова от клуб "Картел София", която събра 430кг тотал и подобри и трите рекорда в своята категория, а именно: 165кг клек, 100кг лег и 165кг тяга. Въпреки крехкото си тегло от 49.7кг тя пребори тежести, с които много обикновени момчета по фитнес залите се мъчат, та дори вдигна повече и от някои мъже в по-ниските категории на шампионата. Ивелина се класира първа по Уилкс с 554 точки, а след нея остана Лариса Асенова от "Локомотив София" с 484 точки по Уилкс и 440кг в трибоя (лично тегло от 61.1 кг).

 

При мъжете Владислав Вълчев от "Бяла Мечка" стана първи в категория до 59кг, с тотал от 412.5кг, а Александър Петров от силната школа на "Олимпия Морава" стана първи в категория до 66кг с трибой от 595 кг (230, 150, 215). В категория до 74кг първенец стана Божидар Георгиев от НСА със 702.5кг трибой (260, 202.5, 240), който отвя конкуренцията със сериозна разлика. Следващата категория беше най-многобройна - 10 участника до 83 кг. Тук за изненада на мнозина един от фаворитите Христо Пройнов от "Флекс", отпадна от трибоя, защото не успя да направи нито един успешен опит на тягата. За сметка на това Пламен Тодоров от "Олимпия Морава" направи трибой от 727.5кг (255, 185, 287.5) и с по-ниско лично тегло победи втория - Ангел Райчев от "Бяла Мечка", който направи същия трибой (287.5, 175, 265). 

 

В първия ден направиха впечатление и множеството неуспешни опити на състезателите на Лег и Тяга. На лега едва 5 от 20-те трети опити бяха успешни, а на тягата 8 от 20. Дали това се дължеше на недобра подготовка, лоша стратегия на състезатели и треньори, или малко време за почивка между опитите (заради малкото участници в някои категории) - няма еднозначен отговор. Факт обаче е, че таква висока неуспеваемост понякога може да убие интригата и атрактивността, и по този начин много състезатели да станат шампиони "в съблекалните", а не на сцената - както би трябвало да бъде.

 

В следващата категория до 93кг, която се проведе на втория ден от шампионата - интрига нямаше. Тук един от най-добрите ни състезатели в последните години  Робърт Михайлов от "Локомотив София" показа що е то трибой и в трите движения победи всички и направи много добър тотал от 870 кг, което му осигури и второто място в Абсолютното класиране. Иначе в отделните движения направи 320 кг клек, 235 кг лег и 315 кг тяга. Втори остана Борислав Борисов от "Олимпия Морава" с 805кг трибой, а трети Денис Калайджиев със 782.5кг също от "Олимпия Морава".

 

В следващата категория (до 105 кг) имаше доста повече интрига, макар и малкото участници. Тук сили премериха Петър Балабанов от "Локомотив Олимп", Владислав Евстатиев от "Максимус"Сашо Пеловски от НСА и Никола Ночевски от "Олимпия Морава"Петър Балабанов показа мощния си клек и с три успешни опита, последният от които беше 350кг, той оглави класирането след първото движение. Петър Балабанов продължи доброто си представяне и на лега, като от втори опит успя да направи 220кг. Така той продължи да води и след второто движение. Тук трябва да се отбележи и изключителния лег на Никола Ночевски, който направи 260кг от втория си опит и доказа, че е един от най-силните на това движение в България. За Петър Балабанов обаче, състезанието стана трудно на тягата, където Владислав Евстатиев стартира с 300кг и успя да ги дръпне без особен проблем. Направи и втори успешен опит на 310кг, докато Балабанов оставаше на 270 от първия си опит (заради неуспешен втори на 285). На третия беше длъжен да дръпне 285, за да си върне лидерството, но не успя и така Владислав Евстатиев грабна златото с 840кг, колкото имаше и Петър Балабанов, който обаче тежеше с 3 кг повече. Трети остана Сашо Пеловски с 810кг трибой. 

 

В категорията до 120кг властелинът от последните 10 години, световният шампион Ивайло Христов от НСА накара публиката да изригне на няколко пъти, като постави три републикански рекорда - 406 кг на клека, 317.5 кг на лега и 1,063.5 кг в трибоя. Отстрани изглеждаше, че има аванс за още малко килограма, но нека ги остави за Европейското.  По този начин Ивайло стана и шампион на шампионите с 613 точки по Уилкс. В тази категория, не можем да не кажем и едно "Евала" на другия участник - Христо Мусков от "Локомотив София", който въпреки присъствието на Ивайло, излезе и даде всичко от себе си за да направи добър трибой. Той за съжаление направи три неуспешни опита на лега, които го изхвърлиха от трибоя, макар че му е традиционно силно движение. На клека направи 330 кг, а на тягата 320 кг. 

 

В една от най-интересните категории, може би и най-интересната - над 120кг, сили премериха 7 участника. Владимир Владимиров от "Красота и Сила"направи много добри гири и заслужено грабна златото в категорията, както и бронза при Абсолютните шампиони с 528 точки по Уилкс. Иначе в отделните движения направи 350кг клек, 235кг лег и 340 кг тяга (общо 925кг трибой), което беше с 40 кг повече от втория Павлин Петров от "Олимпия Морава",който направи 885кг трибой. Тук също трябва да отдадем заслуженото и на ветеранът Жоро Манавски, който въпреки всички контузии и възрастта си - пак излезе и премери сили с младите, завършвайки с 800кг трибой. В тази категория беше вдигната и втората най-тежка щанга от лег на шампионата - 270кг на Николай Тодоров от "Красота и Сила".

 

В отборното класиране подреждането изглеждаше така:

 

1. Олимпия Морава - 57 т.

2. НСА - 52 т.

3. Локомотив Олимп - 23 т.

4. Красота и Сила - 19 т.

4. Локомотив София - 19 т.

6. Марек 13 - 17т.

 


В големите, категории (както и в по-ниските от предишния ден) се забелязаха изключително много неуспешни опити, най-вече на тягата. От третите опити на 18 състезателя (в категориите 93, 105, 120 и над 120) нито един не беше успешен. По думите на Сашо Пеловски: "Щангата беше просто заварена за земята и никой не разбра какво стана...". Това за щастие не смути особено зрителите на състезанието, които с интерес следяха всички опити на най-тежките категории. Едно е сигурно - макар и някои фаворити (поради една или друга причина) да отсъстват от състезанието, това отваря път на по-младите, които трябва да увеличат броя на състезателите и по този начин да внесат свежест и да популяризират спорта сред новите поколения трибойци и тежкоатлети.

 

Очакваме с нетърпение и втория кръг на ДЛОШ Силов Трибой, което ще бъде вдигане от Лег със и без екипировка след 2 месеца и половина. 


Автор: Любомир Христов  

Всички новини

Заповед на министъра на спортаЗаповед на министъра на спорта Заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, с която се допуска практикуването на спорт във фитнес центрове и зали за фитнес от 18.05.2020 г., при спазването на строги противоепидемични мерки, съгласувани с министъра на здравеопазването. Направи подарък на приятел!Направи подарък на приятел! С няколко лесни стъпки можете да спечелите 5 награди от магазин ЖЪЛТО. Предизвикай приятел, спечелете награди!Предизвикай приятел, спечелете награди! С няколко лесни стъпки можете да спечелите едномесечна карта за фитнес. РАБОТНО ВРЕМЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕРАБОТНО ВРЕМЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ 5 хранителни съвета за бързо и трайно сваляне на килограми5 хранителни съвета за бързо и трайно сваляне на килограми Храненето е най-важния фактор, който определя колко тежим, как изглеждаме и как се чувстваме.  5 ЕФЕКТИВНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ПЛОСЪК КОРЕМ5 ЕФЕКТИВНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ПЛОСЪК КОРЕМ    Ако сте решили да запретнете ръкави в името на доброто здраве, отличното настроение и добрия външен вид - ние имаме няколко съвета как да постигнете истински резултати по най-бързия начин.  F2 FULL FORCE с нова визияF2 FULL FORCE с нова визия От 2015 популярната марка ще бъде с по-стилен дизайн. Изтеглят от пазара продукт на Джей Кътлър заради забранена съставка!Изтеглят от пазара продукт на Джей Кътлър заради забранена съставка! Световно първенство по фехтовка за ветерани, Варна 2013Световно първенство по фехтовка за ветерани, Варна 2013 Шест дни в Двореца на културата и спорта ще мерят сили ветераните от най-аристократичния от всички спортове! РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО СИЛОВ ТРИБОЙ, ВАРНА, 14 - 15 СЕПТЕМВРИ 2013РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО СИЛОВ ТРИБОЙ, ВАРНА, 14 - 15 СЕПТЕМВРИ 2013 Може да наблюдавате директно състезанието! Графикът за първенството е готовГрафикът за първенството е готов РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО СИЛОВ ТРИБОЙ, ВАРНА, 14 - 15 СЕПТЕМВРИ 2013РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО СИЛОВ ТРИБОЙ, ВАРНА, 14 - 15 СЕПТЕМВРИ 2013 За радост на любителите на сериозните тежести от Източна България! Отдавна трябваше да се случи нещо такова и във Варна. Доста вода изтече от последния национален турнир по вдигане от лег, организиран от ЖЪЛТО.  Захари Дамянов отново на All American Open - New YorkЗахари Дамянов отново на All American Open - New York    Захари Дамянов работи сериозно по въпроса да обогати колекцията си от спортни трофеи, към която той съвсем скоро прибави Европейската титла за 2013. Държавно лично и отборно първенство по Силов Трибой 2013 г., Първи КръгДържавно лично и отборно първенство по Силов Трибой 2013 г., Първи Кръг Първи кръг от Държавния Личен и Отборен Шампионат по Силов Трибой, в Горна Оряховица. 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала за България от Световното първенство по муай тай!4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала за България от Световното първенство по муай тай! Нашите пак се връщат с пълна кошница от Световното първенство в Тайланд. Световно първенство по Муай Тай 2013. Световно първенство по Муай Тай 2013. Петнадесет бойци ще представят България на Световното първенство по Муай Тай в Тайланд 2013. Отборът е на спортен лагер във Варна. Отборна Европейска титла 2012 за България по муай тайОтборна Европейска титла 2012 за България по муай тай Очакваме достойно представяне и на Европейското по К1 в Турция след четири седмици. Турнир по вдигане на тежести и тласкане на гюле за хора с увреждания 2012Турнир по вдигане на тежести и тласкане на гюле за хора с увреждания 2012 Стела Енева организира традиционния турнир Атлант и тази година. Европейско първенство по муай тай, Варна 2012Европейско първенство по муай тай, Варна 2012 Днес бе официалното откриване на Европейското първенство по муай тай 2012 във Варна. Очакваме много медали за България. Абсолютна европейска титла за Наско Димитров за 2012 !Абсолютна европейска титла за Наско Димитров за 2012 ! Най-добрият културист на Стария континент за 2012 при младежите е българин, казва се Атанас Димитров, родом е от Сливен, учи във Варна и работи в ЖЪЛТО. 100% CASEIN COMPLEX и 100% WHEY COMPLEX - новите протеинови формули от SCITEC NUTRITION100% CASEIN COMPLEX и 100% WHEY COMPLEX - новите протеинови формули от SCITEC NUTRITION WHEY или CASEIN - кой протеин да избера?Правилният отговор е "И двата"! ТУРНИР ПО КУЛТУРИЗЪМ ПЛОВДИВ 21.04.2012ТУРНИР ПО КУЛТУРИЗЪМ ПЛОВДИВ 21.04.2012 Страхотен празник за феновете на този железен спорт. Ясни са нашите представители за предстоящите Балканско и Европейско първенства. Кой е най-вкусният протеинов бар?Кой е най-вкусният протеинов бар? Протеиновите барове OhYeah! получиха най-високата оценка за 2011! Сцената на КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО е вече готова.Сцената на КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО е вече готова. Очакваме ви утре. Започваме в 9,00 с йога, след това боди шейпинг, зумба за деца, балет Елемент, културисти гост-позьори, тае бо трипъл уърк аут, стрийт денс, зумба до 20,00. КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО - партньориКАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО - партньори Благодарности за подкрепата! Кои са инструкторите на КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО.Кои са инструкторите на КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО. Ето кой ще води класовете на 24.03.2012. Балет ЕЛЕМЕНТ ще участва на КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТОБалет ЕЛЕМЕНТ ще участва на КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО Балет ЕЛЕМЕНТ се представи отлично на  Sofia Dance Fest - две първи и две трети места. И ще уважат КАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО с присъствието си. КАРДИО ФИТ ФЕСТ  ЖЪЛТОКАРДИО ФИТ ФЕСТ ЖЪЛТО КАРДИО ФИТ ФЕСТ  ЖЪЛТО ще се случи на 24 март 2012 (събота),  Дворец на културата и спорта, гр. Варна МУТАНТСКИЯТ ЕФЕКТ на Mutant MAYHEMМУТАНТСКИЯТ ЕФЕКТ на Mutant MAYHEM Mutant MAYHEM - неочаквано добра комбинация! PRIMARY NUTRITION отново пусна страхотни нови продукти.PRIMARY NUTRITION отново пусна страхотни нови продукти. Няколко много интересни продукта вече са на пазара - липотропен фетбърнър (без стимуланти), продукти за издръжливост на основата на инозин и ултра модерния бета аланин, комплексен продукт за ставите и костите и др. Най-ефективната FB напитка отново е налична.Най-ефективната FB напитка отново е налична. Отново може да използвате най-мощната легална формула за изгаряне на мазнините. ММА Републиканско първентво 2011ММА Републиканско първентво 2011 Тази есен Републиканското първенство по ММА ще се проведе във Варна! 30 април - Културизъм  и фитнес - квалификация за Балканско и Европейско първенства.30 април - Културизъм и фитнес - квалификация за Балканско и Европейско първенства. Кой ще ни представя на международните първенства тази пролет? БЪЛГАРИЯ: 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на Световното по муай тай в ТАЙЛАНД  2011 !!!БЪЛГАРИЯ: 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на Световното по муай тай в ТАЙЛАНД 2011 !!! БЪЛГАРИЯ: 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на Световното по муай тай в ТАЙЛАНД 2011 ! Новите Новите "ХИДРИ" на RED STAR NUTRITION вече са на пазара.       Обновените хипотонични напитки HYDRA на RED STAR NUTRITION вече са на пазара. Още по-добри..    Държавно първенство по муай тайДържавно първенство по муай тай Държавното първенство по муай тай тази година ще се проведе на 19 и 20 февруари във Варна, с пълната подкрепа на  ЖЪЛТО. Коледни и новогодишни промоцииКоледни и новогодишни промоции -20% намалени е на цените в ЖЪЛТО. Промоцията важи от 13 декември 2010 до 13 януари 2011. ММА в Св. ВласММА в Св. Влас Уникално шоу, уникални битки. С подкрепата на ЖЪЛТО. Наско Димитров вече е част от ЖЪЛТОНаско Димитров вече е част от ЖЪЛТО Един много переспективен състезател има шанса да ползва пълната подкрепа на ЖЪЛТО Рони Колман в СофияРони Колман в София Изложи се като кифладжия без кифли! Една много специална зала Една много специална зала Сряда отвори врати най... Христомир във ВарнаХристомир във Варна Семинар с Христомир Христов във Варна на 27.03.2010 Ще се срути ли ЖЪЛТО в Пловдив?Ще се срути ли ЖЪЛТО в Пловдив? Живота на консултанта е застрашен? Жълто с нов уеб сайтЖълто с нов уеб сайт В момента го тъпчем с информация както еднорък готвач - пълнена пиперка. Очаква се скоро да свършим.